Sveriges första publika vätgastankstation för tankning av tunga fordon och personbilar med vätgas producerad från eget vindkraftverk, invigs snart i Älghult i Småland.

Upplev framtidens fossilfria och användarvänliga bränsle vid invigningen 31 augusti!

Uppvidinge Vätgas AB och Metacon AB är stolta över att meddela att vi tillsammans har förverkligat ett banbrytande projekt. Med stöd från Klimatklivet har vi på Uppvidinge Vätgas uppdrag byggt en state-of-the-art vätgastankstation av en typ som kan komma att revolutionera den svenska fordonsbränsleförsörjningen.

Vad som gör denna vätgastankstation unik är att den erbjuder grön vätgas producerad med hjälp av Uppvidinge Vätgas egna närbelägna vindkraftverk för tankning av både personbilar och tunga fordon som lastbilar och bussar. Genom att använda el från vindkraftverket i vår elektrolysör kan anläggningen generera 200 kg ren vätgas varje dag. Det innebär att vi kan erbjuda ett hållbart alternativ till importerade fordonsbränslen utan att belasta det svenska elsystemet.

Vid fordonsdrift med vätgas är det enda utsläppet ren vattenånga, vilket gör den här tankstationen till en verklig miljöhjälte. Varje gång du tankar här bidrar du till att minska koldioxidutsläppen och kämpar aktivt mot klimatförändringarna. Och tankningen går lika snabbt som med bensin eller diesel, samtidigt som du kan köra i princip lika långt oavsett om det är sommar eller vinter. Inga beteenden eller handhavanden behöver ändras hos vare sig bilister eller företagare inom transportsektorn. Allt kan vara som det alltid varit – men 100% miljö- och klimatvänligt. Detta möjliggör omställningen på riktigt.

Uppvidinge Vätgas och Metacon är stolta över att bjuda in till den officiella invigningen av vätgastankstationen i Älghult, som kommer att äga rum torsdagen den 31 augusti 2023. Det blir en dag full av spännande möjligheter, där du får chansen att uppleva framtidens drivmedel och vara en del av den gröna revolutionen.

Vi ser fram emot att välkomna dig till vårt evenemang och dela med oss av vår kunskap kring den här banbrytande teknologin som ligger till grund för att möjliggöra en stor del av framtidens hållbara transportsektor. Tillsammans kan vi göra en verklig skillnad och skapa en grönare värld.

Vi kommer i samband med invigningen att visa vätgasproduktionen vid vindkraftverket, utrustningen vid tankstationen och förrätta invigningen genom tankning av fordon med grön vätgas. Utöver själva invigningsceremonin kommer ett vätgasseminarium och förevisning av vätgasfordon att genomföras.

Vi som genomfört projektet är Uppvidinge Vätgas AB och Metacon AB med ekonomiskt stöd av KLIMATKLIVET.

Vi förbehåller oss rätten att begränsa antalet deltagare.

Se bilder från projektet här

Dela: