Metacon har, tillsammans med AGA Gas AB och Cartest i Arjeplog AB, arrangerat och erhållit beställning på ett totalåtagande för vätgasförsörjning och komplett tankstation för Cartests kunders räkning. Ordern till Metacon omfattar framtagning av komplett vätgastankstation, upphandling av vätgas och idriftsättning av anläggningen för tankning av bränslecellsbilarna. Tankstationen är nu i full drift, den fungerar som planerat och nyttjas flitigt i testverksamheten, i temperaturer ner till 35 grader. Den kommer efter avslutad testsäsong i Arjeplog att återföras till Karlskoga och iordningställas för kommande uppdrag. Metacon har förfrågan för flera projekt, och förutser en betydande marknad för denna typ av ”Mikro-tankstation” för vätgas.

Att Arjeplog är världens centrum för vinterutprovning av fordon är väl känt. Verksamheten är en miljardindustri, som omfattar vinterklimatutprovning av fordon, komponenter, bromsar, däck mm från mer än hundra olika företag inom fordonsindustrin. Många av de ledande fordonstillverkarna har påbörjat övergången till bränslecellsteknik för framtidens avgasfria fordon, och Metacons leverans av vätgastankning är ett exempel på att biltestindustrin i Norrlands anpassar sig för vätgassamhället.

Vätgasen för den intensiva vinterutprovningen levereras av AGA Gas AB i standardiserade transportsystem med gastuber, s.k. växelflak, som ansluts till Metacons mobila vätgastankstation för tankning i direkt anslutning till bilföretagens avskilda testområden.

”Vi är glada över att ha kunnat bidra med vätgasleveranser i detta spännande projekt, tillsammans med Metacon och Cartest. När vinterutprovningen av bränslecellsbilar nu blir allt intensivare, så är det ett tydligt tecken på att de världsledande fordonstillverkarna menar allvar med sina löften om att sätta vätgasdrivna bilar i storskalig produktion – och det är något vi ser vi fram emot med stor förväntan,” säger Ragnar Sjödal, affärsutvecklare inom vätgas på AGA Gas AB.

För ytterligare information vänligen kontakta Slavica Djuric, IR-ansvarig tel 076-765 47 33, Lennart Larsson, VD, tel 070-546 53 29,  eller Kurt Dahlberg tel 070-3633110.

Kort om Metacon AB (publ)

Metacon är ett internationellt energiteknikbolag med bas i Sverige och säte i Karlskoga, vars övergripande verksamhetsidé är att kommersialisera små- och medelstora energisystem för produktion av vätgas, el och värme från i första hand biogas. Metacons system har utvecklats för att ge maximala fördelar både för samhälle, miljö och ägare. www.metacon.se.

Ladda ner pressmeddelandet som PDF »